Moja się już znudziła. Apetyt rośnie i teraz zbieram na GS600
No i ten sprzet wyglada naprawde fajnie. Nawet filmy na YT daja rade. To co mnie najbardziej interesuje, to czy moznaby ja zamontowac w obudowie lusterka wstecznego? Wyglada na bardzo mala. Takie rozwiazanie wychodzi chyba najlepiej. Kabel wowaczas pociagnac podsufitka i mamy ukryte oko :-)
Jest tylko jedna rzecz ktora mnie nadal martwi: widzialnosc rejestracji, sczegolnie w nocy lub gorszych warunkach pogodowych.
Samochody będą miały jeden numer rejestracyjny przez cały okres użytkowania. Zmiany, które chce wprowadzić resort spraw wewnętrznych i administracji, powinny wejść w życie wiosną przyszłego roku - awizuje "Dziennik Gazeta Prawna"
Zgodnie z projektem ustawy o Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców, kupujący używane auto nie będzie musiał występować o nowe tablice. Tym samym numery aut nie będą już powiązane z powiatem, w którym samochód jest zarejestrowany. Dla kierowców oznacza to oszczędności, bo nie zapłacą za przerejestrowanie, ale dla powiatów - ograniczenie dochodów, bo te opłaty trafiały do ich budżetów.
W przypadku tablic indywidualnych dotychczasowy właściciel będzie mógł je zachować i wykorzystać do innego auta. Projektowana ustawa ma również przyspieszyć rejestrację samochodów sprowadzanych z obszaru UE, dzięki wprowadzeniu jednego okienka rejestracyjnego. Nowe przepisy jeszcze w tym miesiącu trafią do Komitetu Stałego Rady Ministrów - czytamy w publikacji "Dziennika Gazety Prawnej". (PAP)
Całkiem ciekawe, w Kanadzie jest tak przynajmniej od 20 lat. Moja siostra kupiła pierwsze auto 20 lat temu i tablice ma te same do dziś zmieniając oczywiście auta w między czasie.
Całkiem ciekawe, w Kanadzie jest tak przynajmniej od 20 lat. Moja siostra kupiła pierwsze auto 20 lat temu i tablice ma te same do dziś zmieniając oczywiście auta w między czasie.
Ciekawe rozwiązanie.
Można by więc wybijać numer PESEL na tablicy - w końcu też jest przypisany do człowieka
Albo NIP, po co kolejny numer?
A to, co Polska chce zrobić, stosuje już kilka krajów: DK, UK, NL, HU.
Co oznacza zatem nowy format znaków.
Przypominam sobie, jak wdrażali aktualne rozwiązanie, powoływano się na przynależność terytorialną, na prawo człowieka do miejsca. Teraz też pewnie odezwą się obrońcy powiatów.
Faktem jest, że w naszym kraju ciągle coś się zmienia. Stosunkowo niedawno wymienialiśmy dowody osobiste a już się szykuje następna wymiana. Za chwilę znowu coś wymyślą.
W Szwecji bodajże tak jest że samochód dostaje nr rejestracyjny raz na swój żywot w kraju. Potem wyjeżdża do Polski i gubi po drodze jakieś kilkaset tys. km :lol:
W Szwecji bodajże tak jest że samochód dostaje nr rejestracyjny raz na swój żywot
W Norwegii tak jest na pewno. Moim zdaniem to dobry pomysł, trochę zmniejszy to koszty. No i teraz to można się zastanowić nad tablicami indywidualnymi :diabelski_usmiech
W Szwecji bodajże tak jest że samochód dostaje nr rejestracyjny raz na swój żywot w kraju. Potem wyjeżdża do Polski i gubi po drodze jakieś kilkaset tys. km :lol:
spokojnie, właśnie auta ze szwecji mają ori przebieg, bo tam na przeglądach jest wpisywany w system internetowy aktualny przebieg. jak kupujesz je na ori blachach, to można w necie sprawdzić czy sprzedawca jest fair. o coś podobnego zabiega któraś z krajowych gazet motoryzacyjnych, aby w końcu ukrócić cofanie liczników itd...
Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
Sebastian napisał/a:
Ciekawe rozwiązanie.
Można by więc wybijać numer PESEL na tablicy - w końcu też jest przypisany do człowieka
Albo NIP, po co kolejny numer?
A to, co Polska chce zrobić, stosuje już kilka krajów: DK, UK, NL, HU.
Co oznacza zatem nowy format znaków.
Przypominam sobie, jak wdrażali aktualne rozwiązanie, powoływano się na przynależność terytorialną, na prawo człowieka do miejsca. Teraz też pewnie odezwą się obrońcy powiatów.
Takie rozwiązanie tak naprawde stosują właściwie wszystkie cywilizowane kraje europy bo dotej listy można dopisać F,E,P,B,L itd.nawiasem mówiąc jak ktoś płaci za priv. tablicę 1000 PLZ to przegięciem jest konieczność zdania tablicy po sprzedaży samochodu a obrońcy powiatów to niech się odwołają przez okno tylko niech uważają żeby nie powypadali :diabelski_usmiech i tak przeginają na każdym kroku z różnymi pomysłami na zdarcie z nas kasy
Komentarz